poniedziałek, 23 kwietnia 2018

ZUPA POROWA Z MAKARONEM



Bardzo smaczna szybka zupa z dodatkiem makaronu, pod warunkiem że mamy zamrożony rosół , bądź został nam z poprzedniego dnia. U mnie z makaronem domowym, ale można również podać z gotowymi nitkami szerszymi lub węższymi.


  • 1,5 litra rozcieńczonego rosołu ( 1 litr rosołu + 1/2 l wody )
  • 2 cebule
  • 2 duże pory
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g serka topionego śmietankowego
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku
  • kilka plastrów szynko gotowanej lub konserwowej
  • 2 duże garści makaronu domowego
  • pietruszka do posypania


  • Na rozgrzany olej włożyć cebulę pokrojoną w kostkę i pokrojony por w półplasterki .  Podsmażyć nie rumieniąc. Dodać do rosołu podsmażony por z cebulą, posiekany ząbek czosnku  i gotować na wolniejszym ogniu ok. 10 minut po czym zmiksować blenderem.
  • Dodać szynkę pokrojoną w paseczki i suchy makaron. Gotować ok. 15 minut - do miękkości makaronu.
  • Dodać serek topiony i krótko pogotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia serka. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

5 komentarzy:

  1. Witam smmokowicie.Jestem Twoją fanką od dwóch lat,szyneczki,wedlinki są smaczne, wypróbowałam przepisy.Por to moje ulubione warzywo w kuchni, więc dzisiaj ja ugotuję,pozdrawiam.Asia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, no bardzo mi miło i dziękuję Ci za ciepły komentarz, to dla mnie ważne. To taka wskazówka dla innych czytelników. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ja też robiłam taką zupkę, pod nazwą "babska zupa" - jest pyszna! A w Twojej wersji zapewne jeszcze lepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, nie znałam tej nazwy, ale czemu nie ? Pozdrawiam Marzyniu i bardzo dziękuję :)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam zupy porowej z makaronem- zawsze z grzankami. Muszę spróbować Twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń