piątek, 20 kwietnia 2018

SAŁATKA Z BROKUŁEM, POMIDORKAMI , JAJAMI ….Z SOSEM ŚMIETANOWO MAJONEZOWYM O SMAKU CZOSNKOWYM



Szybka, prosta i efektowna sałatka z sosem śmietanowo majonezowym o smaku czosnkowym z dodatkiem sera feta.



SKŁADNIKI :

  • 1 duży brokuł
  • 280 g kukurydzy konserwowej - 280 g netto
  • ok. 300 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
  • 5 - 6 jajek
  • 100 - 150 g serka feta

SOS:

  • 4 lekko kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18 % ( można dać 2 łyżki jogurtu i 2 śmietany)
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • 1 żabek czosnku
  • sól i pieprz


WYKONANIE :

  • Brokuł podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem, posolić, dodać 1 łyżeczkę cukru i gotować ok. 4 - 5 minut. Odcedzić i przelać zimną woda. Ugotować jajka na twardo i pokroić w ćwiartki. Serek pokroić w kosteczkę, szczypiorek posiekać. Kukurydze odcedzić, pomidorki przekroić na połowę.
  • Wymieszać śmietanę z majonezem, przetartym ząbkiem czosnku i doprawić do smaku.Wszystkie składniki  przełożyć do miski oprócz jajek. Polać sosem i wymieszać delikatnie dwoma łyżkami.
  • Do szklanej miski wkładać stopniowo  wymieszaną sałatkę przekładając ćwiartkami jajek. Schłodzić.


8 komentarzy:

  1. Danusiu, robię niemal identyczną i potwierdzam, że jest przepyszna! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu. A tych kombinacji z brokułem jest dużo , robię w różnych połączeniach, ale nie wszystkie wstawiam. Jak tam się różni jednym czy dwoma składnikami to szkoda czasu na pisanie. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. U nas bywa w wersji z obgotowanymi pieczarkami - też dobra. Podobno klasyczna. Ale oczywiście każdy robi tak jak lubi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Piotrze, wersji takich sałatek tyle ile kucharek. Ja z pieczarkami chętnie bym zjadła, ale moja Połowa niestety nie lubi tych grzybów. Dla samej siebie nie chce się robić. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Typowo moje smaki Danusiu :-))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, my Helenko chyba w ogóle mamy podobne smaki, również w ciastach drożdżowych, babkach itd. Dziękuję Helenko, miłego dnia :)

      Usuń