piątek, 20 października 2017

CIASTO WIŚNIOWE Z MASĄ SEROWĄ



Proste i dość szybkie ciasto, a przy tym smaczne. Masa na bazie twarożku śmietankowego i kompot z wiśni. Warto biszkopt upiec dzień wcześniej, a potem to już cała naprzód i ciasto na niedzielę gotowe.





Biszkopt na tortownicę okrągłą o śr. 26 cm lub kwadratową o boku 24 cm :

  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g maki tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Pozostałe :

  • szklanka o poj. 250 ml
  • 400 g twarożku śmietankowego - mielonego
  • 400 g śmietany 30 % - nie ubijamy
  • 1,5 łyżki stołowej likieru Amaretto
  • 5 płaskich łyżek stołowych cukru pudru lub do smaku
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny + 50 ml chłodnej wody - po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej
  • 720 ml wiśni drylowanych w kompocie + 1 galaretka wiśniowa
  • dodatkowo 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szklanki gorącej wody


Wykonanie :


  • Do misy miksera przełożyć twarożek, wlać śmietanę, dodać cukier puder , Amaretto i całość lekko zmiksować - do połączenia składników. Odstawić na bok.
  • Odcedzić wiśnie, zalewę przelać do garnuszka i zagotować. Zdjąć z palnika i dodać galaretkę- dobrze rozpuścić. Wiśnie zmiksować blenderem i dodać do zalewy z galaretką - wymieszać ( uważajcie na ewentualne pestki ).
  • Biszkopt przekroić na połowę. Boki tortownicy wysmarować cieniutko masłem i przykleić potrójnie złożony pas papieru do pieczenia. Położyć na paterze. Na dno patery położyć jedną część biszkoptu.
  • Do rozpuszczonej wcześniej żelatyny dodać 2 - 3 łyżki masy twarożkowej i wymieszać. Włączyć mikser z masą twarożkową i miksując dodawać żelatynę. Nie miksować długo - do momentu zgęstnienia masy - uważać żeby całość się nie zwarzyła ponieważ jest dodana śmietana.
  • Dwie trzecie masy wyłożyć na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostałą 1/3 część masy twarożkowej. Wstawić do lodówki.
  • Po ok. 30 minutach wylać na wierzch masę wiśniową. Masa wiśniowa winna bardzo leciutko krzepnąć. Wstawić do lodówki do całkowitego zakrzepnięcia. Po tym czasie wylać rozpuszczoną galaretkę też leciutko krzepnącą. Całość schłodzić do całkowitego skrzepnięcia. 
  • Odpiąć tortownicę i  zdjąć papier.
Uwaga : Do tortownicy kwadratowej użyłam papieru do podwyższenia boków. Jeżeli piekę w okrągłej używam specjalnej obręczy, więc jeżeli taką posiadacie to ułatwi sprawę. 

8 komentarzy:

  1. U mnie teraz w domu też co tydzień jakieś ciasto jest, bo mąż wielki łasuch. Muszę zabrać ten przepis od Ciebie i pokazać mężowi - niech sobie piecze :) Wiśnie w zamrażalniku mam.

    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he...to Ty masz dobrze JaGuś. Mój Mąż też jest wielki łasuch, ale o pieczeniu i gotowaniu nie ma pojęcia. Nie mam do niego pretensji, bo on kompletnie nie ma czasu na kuchnię. Poza tym chyba byśmy się w tej kuchni pozabijali, bo ja nie lubię kiedy ktoś wtrąca swoje trzy grosze do gotowania. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. ... Witaj Danusiu. Super pyszne i piekne ciacho. W bardzo pozytywny sposób zazdraszczam tej energii. Mnie dobry humor i energię zabrał nasze kochane PZU. Pozdrawiam serdecznie kochana Ciebie i Twoich bliskich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, jak zwykle PZU rzuca kłody pod nogi. Dawaj, a jak sama coś od nich chcesz to nie ma. Dziękuję Jolu...pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Witaj Danusiu, ciasto prezentuje się znakomicie. Mojej córce bardzo by posmakowało. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu. Pewnie już Twoje skarby mocno podrosły. Ja mało się udzielam w komentarzach, mam problem z oczami i muszę ograniczać do minimum bywanie w sieci. No , ale Aniu starość to też radość, tylko że z ułomnościami. Pozdrawiam serdecznie i bardzo Ci dziękuję :)

      Usuń