czwartek, 29 czerwca 2017

TORT TRUSKAWKOWY ( OWOCE DO WYBORU) KAKAOWO CZEKOLADOWY Z MASĄ JOGURTOWO ŚMIETANOWĄ



Tort z owocami bardzo prosty w wykonaniu . Piszę owocami, ponieważ można truskawki zastąpić malinami, brzoskwiniami z puszki, mandarynkami, pomarańczami,  konfiturą z wiśni, owocami granatu itp. 
Prosty w wykonaniu, ponieważ to są 3 blaty z przekrojonego biszkoptu, niczym nie smarowane po bokach, nie równany kremem. Po prostu tylko przełożenie masą i udekorowanie wierzchu owocami oraz polewą czekoladową. 
Polecam zdecydowanie biszkopt mocno kakaowy. Ma on tę zaletę, że  sam w sobie jest już lekko wilgotny, no i ten smak prawie czekoladowy. Na blogu z tego przepisu jest również biszkopt w kształcie kwadratu. 






BISZKOPT :
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 łyżka octu
  • tortownica o średnicy 24 cm
  • ciutkę masła do boków formy
  • pas papieru do pieczenia wyższy od rantu ( p. fotografia )

  • Jajka zimne, ciepłe- obojętnie wybić do misy, wsypać cukier , wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. W międzyczasie wymieszać mąkę z kakao i przesiać przez sito.
  • Zapiąć na dno tortownicy papier do pieczenia tworząc tzw. drugie dno. Boki tortownicy posmarować masłem i przykleić od wewnątrz dodatkowy rant.
  • Jaja ubić z cukrem na puszystą , gęstą masę . Wsypać na 3 razy mąkę z kakao i delikatnie wymieszać rózgą zagarniając mąkę przy brzegach i od czasu do czasu od środka.
  • Przelać do tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40- 45 minut- do suchego patyczka. Biszkopt odrazu wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 40 cm o blat kuchenny zaścielony ręcznikiem...ściereczką. Po ok. 10 minutach odpiąć obręcz i zdjąć papier. Upiec dzień wcześniej, żeby łatwiej się kroił.

MASA DO PRZEŁOŻENIA :

  • 300 g śmietany 36 %
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny + 50 ml zimnej przegotowanej wody- zalać do napęcznienia
  • 3- 4 łyżki cukru pudru 
  • skórka otarta z cytryny i trochę wanilii
  • 500 g truskawek pokrojonych w grubsze plasterki,  parę do dekoracji
  • Żelatynę wstawić do miseczki z gorącą wodą, żeby się rozpuściła. Jogurt zmiksować z cukrem skórką cytrynową i wanilią na gładką masę. Osobno ubić śmietanę. Do żelatyny dodać 3 łyżki masy jogurtowej , wymieszać i dodać do pozostałej- dokładnie wymieszać.
  • Do ubitej śmietany dodać masę jogurtową i tylko na chwilę włączyć mikser. Potem dokładnie, ale delikatnie całość wymieszać rózgą.
  • Truskawki umyte i osuszone pokroić w grubsze plasterki.

  • POLEWA CZEKOLADOWA I PONCZ DO NASĄCZENIA :
  • 100 g gorzkiej czekolady 70 % kakao
  • 70 g masła
  • 3/4 szklanki przegotowanej chłodnej wody + 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny- wymieszać
  • truskawki do dekoracji posmarować 50 g białej czekolady
  • Czekoladę grubo zmielić w blenderze. Masło stopić, zdjąć rondelek z ognia, wsypać czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. W razie oddzielenia masła wlać troszkę zimnej wody przegotowanej i intensywnie wymieszać na gładką masę. Przelać do rożka foliowego i dekorować.

WYKONANIE :


  • Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy ułożyć na paterze, nasączyć i rozprowadzić  1/2 masy. Nie równać brzegów. Wokół i na całości ułożyć plasterki owoców. Położyć drugi blat lekko dociskając tak, żeby troszkę masy wystawało- nie dużo. Powtórzyć to samo z trzecim blatem , nasączyć i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  • Po tym czasie ułożyć  na wierzchu truskawki posmarowane przy pomocy pędzelka białą czekoladą , resztą polać już ułożone owoce.
  • Cały środek polać przygotowaną polewa czekoladową i kilkakrotnie rant i boki ciasta. Schłodzić.
TORT CZYTELNIKÓW :


17 komentarzy:

  1. wygląda pieknie ! aż szkoda by było zjeśc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się najpierw napatrzyłam, a potem jadłam...dziękuję :)

      Usuń
  2. Danusiu jestem zachwycona tym co Ty wczyniasz w kuchni :) pozdrawiam Cie serdecznie. Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agato, lubię piec ciasta, odpoczywam przy nich psychicznie ...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Cudny to mało powiedziane. Zrobię sobie taki z jeżynomalinami, bo akurat pięknie u mnie owocują

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda. Już wiem co zrobię na męża urodziny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Danusiu jak Ty idziesz z duchem czasu :) Teraz są bardzo modne te torty, tzw naked cake. Nawet modne na dużych uroczystościach typu wesele. Takie ciacho to bym zjadła teraz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he, he...Ewuniu ja nawet nie wiem czy idę, po prostu coś mi przyjdzie do głowy to robię, a że mam więcej czasu na emeryturze to jakoś to idzie...pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Danusiu! To nie tort, to po prostu czysta poezja! Działa na wyobraźnię, ja też już wiem, co zrobię na urodziny męża.Dziękuję za piękną inspirację.Jogurt doceniałam tylko w postaci ciasta jogurtowego od którego się uzależniłam i z czystym sumieniem polecam znajomym. Pozdrawiam hel.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech Ci się dobrze upiecze Helenko, chyba tak ? Helenko ? . Trzymam kciuki ...bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Tak, Helenko :) Jak napisałam...tak zrobiłam, dziś się piecze (spód już gotowy), aż jestem ciekawa smaku i efektu na ... gościach, zdjęcie zrobię i wyślę, pozdrawiam serdecznie i cudnej niedzieli życzę hel.

      Usuń
    3. Witam. Mam nadzieje, że wszystko Ci się dobrze upiekło. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Danusiu czemu mi to diabelstwo nie chce rosnąć! !!?kurcze a miał być błysk, chyba nie mam ręki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. Rozumiem, że biszkopt Ci nie rośnie. Kasiu za mało , za krótko ubijana masa jajeczna, to podstawa ...musi być zawsze gęsta i jakby kremowa :)

      Usuń
  8. Ręce mam ciężkie do wypieków ale przymierzam się zrobić ten tort synkowi na 6 urodziny. Czy ma Pani może filmik jak robi się te drugie dno z papieru jakoś nie mogę tego zrozumieć

    OdpowiedzUsuń