poniedziałek, 16 stycznia 2017

TORT Z KREMEM CZEKOLADOWYM I WIŚNIAMI


Prosty , łatwy tort czekoladowy, ale bardzo smaczny.  W pewnym sensie to taki odwrócony kolorystycznie "Czarny las"- jasny biszkopt i ciemny krem . Dekoracja moja niezbyt wyszukana, ale robiłam go tylko dla nas dwojga , więc żeby było szybciej poszłam po najmniejszej linii oporu. Najważniejsze, że Mężowi się podobał, a przede wszystkim smakował. Zapraszam do przepisu dość obszernie opisanego, ale pracy przy nim naprawdę nie jest dużo .



BISZKOPT - śr. 24 cm :

  • 5 jajek
  • 165 g cukru - może być zwykły
  • 125 g mąki tortowej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 stołowej łyżki octu


MASA CZEKOLADOWA :

  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 200 g gorzkiej czekolady - 70 % kakao
  • 4 mocno kopiaste łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone

  • Śmietanę wlać do rondelka, połamać czekoladę na kostki, wsypać cukier puder i na wolnym ogniu podgrzać - do ciepłego cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i tak długo mieszać aż zrobi się jednolita masa. Jeżeli czekolada się nie rozpuściła to jeszcze troszkę podgrzać- nie wolno zagotować jak również mocno podgrzewać.
  • Masę przelać do pojemnika z pokrywką i ostudzić do mocno zimnego. Masę najlepiej przygotować z wieczora, a na drugi dzień  robić krem.
  • Do misy przełożyć zimną masę czekoladową ( jest dość gęsta ), dodać schłodzony mascarpone i całość zmiksować na średnich obrotach na jednolity krem.

POZOSTAŁE :

  • na poncz- 1/2 szklanki chłodnej przegotowanej wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka likieru amaretto lub aromat migdałowy, ale tylko 2 - 3 kropelki, żeby nie przedobrzyć z zapachem…
  • 1 słoik wielkości dżemowego konfitury z wiśni razem z syropem
  • papier do pieczenia
  • tortownica o śr. 24 cm
  • woreczki foliowe do dekoratora i dekorator

WYKONANIE:




  • Przygotować poncz. Biszkopt przekroić na 3 części. Brzegi patery wyłożyć paskami folii aluminiowej podwijając je pod spód patery- chroni paterę przed wymazaniem kremem.
  • Dolną część przekrojonego biszkoptu ułożyć na paterze i skropić. Do woreczka foliowego od dekoratora ( u mnie jednorazowe ) włożyć 3 łyżki kremu i wycisnąć kilka okręgów wokół biszkoptu w małych odległościach - p. fotografia. Pomiędzy paskami kremu ułożyć wiśnie - nie cedzić z syropu.
  • Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, docisnąć i powtórzyć to samo jeszcze raz, przykrywając trzecim krążkiem. Wierzchni krążek również nasączyć.
  • Całość obłożyć równo kremem i przy pomocy widelca zrobić rowki na bokach i wierzchu- p. fotografia i wysunąć paski folii.
  • Pozostałym kremem udekorować tort. Ciasto postawić w chłodniejszym miejscu na kilka godzin. Przed podaniem dobrze jest ciasto wcześniej umieścić w temperaturze pokojowej. Krem czekoladowy na bazie mascarpone jest smaczny kiedy nie jest mocno schłodzony.

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No, był smaczny ten tort Aniu, Mąż mój bardzo lubi kremy czekoladowe Bardzo Ci dziękuję :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. pięknie wygląda aż szkoda zjeść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, było szkoda zacząć, ale potem już poszło z górki- he, he :)

      Usuń
  3. Jaka szkoda, że do ciebie tak daleko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he, he , następnym razem podeślę - dziękuję Nadiu :)

      Usuń
  4. wspaniały torcik, nie powiem, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś Danusiu absolutną mistrzynią w pieczeniu i wykończeniu tortów. Nawet nie stać mnie ,żeby sobie samej obiecać,że zrobię. Może kiedyś się przełamię i zacznę piec, ale jeszcze nie teraz.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko w Twoich ustach to prawdziwy komplement, bardzo dziękuję. Ja wierzę, że się przełamiesz, no bo kto ? jak nie Ty- dziękuję :) pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Śliczny torcik i zapewne smakowity. Wszystko tak ładnie wyjaśniłaś, że chyba kiedyś i ja się skuszę :)

    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń