poniedziałek, 27 kwietnia 2015

LABNEH - SEREK JOGURTOWY



Kiedyś , bardzo dawno temu wycięłam sobie z gazety przepis na serek z jogurtów i kulki jogurtowe z ziołami w oliwie. W składzie był podany jogurt , ale nie grecki. Ktoś wiedział, że coś piszczy w trawie, tylko nie wiedział co . W sklepach w tamtych czasach  nie było jogurtów greckich.
Miałam dwa podejścia zakończone porażką, bo jogurt nie zgęstniał i właściwie cały się przesączył. 
Po wielu latach to moje trzecie podejście i tym razem bardzo udane. To Bożenka zainspirowała mnie swoim przepisem, ale  skorzystałam też z przepisu gazetowego. 
Podaję przepis na serek, a na kulki z tego serka w oliwie przepis jest tutaj. Serek ma leciutko  kwaśny posmak, lekko kremowy i bardzo smaczny. Można do niego dodać soli, można zrobić bez soli. To wszystko zależy jak i z czym będziemy serek konsumowali.
Doskonale nadaje się do naleśników, można wymieszać z rzodkiewką i szczypiorkiem, doskonały do bułek czy świeżo upieczonego chleba. Będę piekła też sernik z jego udziałem i przepis na pewno pojawi się na blogu.



Na ok. 1 kg serka :

  • 4 jogurty greckie ( 4 x po 400 g)- bez konserwantów, bez mleka w proszku i zagęstników, w składzie winny być - mleko, śmietanka i żywe kultury bakterii jogurtowych 
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej lub bez soli
  • gaza higroskopijna 100 cm x 100 cm ( w aptece - 2 zł z groszami )


  • Gazę po rozpakowaniu złożyć na połowę ( będzie miała 4 warstwy). Ułożyć na sicie . Jogurty przełożyć do miski i wymieszać z solą lub tylko wymieszać. 
  • Jogurty przełożyć na gazę i pozostawić na 2 godziny do odcieknięcia. Po tym czasie gazę zawiązać, serek pozostawić na sicie. Położyć deseczkę i obciążyć sporym kamieniem- wymytym i wyparzonym. Całość wstawić do lodówki i pozostawić na ok. 20 godzin do  odcieknięcia. Pod sito podłożyć jakieś płytkie naczynie do odcieku.
  • Po tym czasie serek odwinąć z gazy i przełożyć do naczynia z pokrywką. Przechowywać w lodówce.
  • Moja uwaga - w przypadku dobrego jogurtu greckiego odcieku jest bardzo mało.

10 komentarzy:

  1. Fajny sposób Danusiu z tym dociśnięciem deską i kamieniem. Ja gazę zebrałam u góry i związałam sznurkiem bawełnianym, powiesiłam nad garnkiem i tak się odsączał z serwatki dość skutecznie i uformował sie fantazyjnie, ale spróbuję zrobić wg Twojego pomysłu. Pewnie będzie trochę twardszy i łatwiejszy do formowania z niego kulek serowych.
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wrażenie Bożenko, że przyciśnięty deską jest mniej mazisty. Kulki formowałam bez rękawiczek, dla mnie szybciej. Dłonie były leciutko zamaziane , ale warstwa nie pogrubiała się w czasie formowania. To pozwoliło mi Bożenko uformować wszystkie kulki, a potem dopiero otaczałam panierką.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. A może łapki posmarować lekko olejem, to nie będzie się kleiło?
      A co do formy to i Twoja, Bożenko jest urocza, rzeczywiście fantazyjna z tym czubkiem, i Twoja Danusiu, z tym cudnym wzorkiem na wierzchu :-)

      Usuń
    3. Wydaje mi się Marzyniu, że z olejem nie bardzo się te kulki dobrze uformują. Powiem Ci, że nie miałam kłopotu z ich kulaniem, nawet sprawnie mi to poszło.
      Buziaki.

      Usuń
  2. Piękny i łatwy tylko gdzie znależć jogurt z takim składem /wszędzie jest mleko w proszku i inne polepszacze/ Lusi-lusi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusi, z takim jogurtem nie ma żadnego problemu. Jest ogólnie dostępny, nie mogę podać firmy, bo nie mam reklam na blogu i nikt mi za promocję nie płaci. Producentem jest znana polska firma .
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Jogurty greckie sklepowe zawierają stabilizatory, chociaż producenci o tym nie informują. W sklepach serowarskich można kupić kultury bakteryjne jogurtowe bałkańskie. Koszt to ok 20 zł na 100 l mleka. Otrzymany jogurt należy zagęścić poprzez odsączanie. Po kilkunastu godzinach otrzymamy gęsty jogurt grecki. Po kilkudniowym odsączaniu albo krótszym z obciążeniem otrzymamy labneh. Marek

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję za informację. Na pewno skorzystam z Twojej rady Marku.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ostatnio w sklepie internetowym kupiłowam sobie chustę serowarską, wielokrotnego użytku ze specjalnego tworzywa aż za całe 4 zł. Idealna do odcedzania jogurtu, maku czy innych rzeczy. Wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam Ewuniu różnego rodzaju chusty, rożki, cedzaki. Zaopatrzyłam się, bo bez tego nie mogłabym robić serów.To nie są drogie rzeczy, ale w kuchni bardzo pomocne :)

      Usuń