niedziela, 13 stycznia 2013

niedziela, 6 stycznia 2013

wtorek, 1 stycznia 2013

RYBY


POTRAWY Z PRL-U


POTRAWY MIĘSNE



CIASTA


GALERIA-DOMOWY WYRÓB-RÓŻNE



                                                      Sos śliwkowy do mięs                 Sos porowy do krokietów
Zakwas-jak zrobić?                      i pasztetów                                   naleśników, ryb itp.
zakwas-jak zrobić sos śliwkowy do mięs i pasztetów sos porowy do krokietów,nalesników, ryb itp.
Zakwas                                            Zakwas                                         Papryka opiekana z
na żurek                                           buraczany                                     w zalewie
zakwas na żurek zakawas buraczany
Lemon curd                                  Paprykarz szczeciński                 Pasta
do wypieków i deserów                domowy- pasteryzowany            jajeczna
paprykarz szczeciński domowy- pasteryzowany pasta jajeczna
Olej                                               Smalec                                      Papryka czosnkowa
czosnkowy                                    gęsi                                           do wędlin
olej czosnkowy smalec gęsi papryka czosnkowa do wędlin

Paprykarz szybki                        Wywar z kości                                Domowy majonez
                                                    z pieczonego drobiu
paprykarz szybki wywar z kości z pieczonego drobiu
Konserwa rybna w sosie
pomidorowym- pasteryzowana

PRZETWORY


                                                      Syrop z mniszka
Syrop sosnowy                               lekarskiego                                Koperek mrożony          
syrop z sosny zwyczajnej syrop z mniszka lekarskiego koperek
Frużelina truskawkowa,czereś-                                                           Marmolada
niowa z naturalną pektyną             Ogórki małosolne                          z czerwonej papryki
frużelina truskawkowa i czereśniowa z naturalną pektyną pgórki małosolne marmolada z czerwonej papryki
Skórka pomarańczowa                  Dżem                                       Jak ukisić liście kapusty
-smażona                                        brzoskwiniowy                       na gołąbki
skórka pomarańczowa smazona dżem brzoskwiniowy jak ukisić liście kapusty na gołąbki
Konfitura z truskawek                Młoda kiszona kapusta              Ogórki małosolne po
z piekarnika                                na surówki                                 rosyjsku- bez wody
konfitura z piekarnika z truskawek kiszona młoda kapusta na surówki ogórki małosolne po rosyjsku- bez wody
Cedr z pomarańczy                     Cedr cytrynowy                             Mus z dyni
- do herbaty                                  - do herbaty

Dżem truskawkowy                       Frużelina czereśniowa                 Ketchup z dyni, papryki
niskosłodzony                                       bez pektyny                                i pomidorów