piątek, 9 sierpnia 2013

ZIEMNIAKI - KASZA - RYŻ



Podaję Państwu odmiany ziemniaków i ich zastosowanie w danych potrawach.

ASTER – puree i frytki, do smażenia i na placki ziemniaczane.
BRYZA – puree, pyzy, kluski, do pieczenia i na placki ziemniaczane.
IMPALA – do sałatek, pieczenia, smażenia i gotowania ziemniaków w skórkach i bez.
IRGA – do pieczenia i smażenia, odmiana świetna do gotowania ziemniaków w skórkach i bez.
IRYS – to ziemniak uniwersalny, do gotowania, pieczenia, smażenia oraz na sałatki.

Jeśli nie wiesz, jakiej odmiany ziemniaki kupiłeś, możesz przeprowadzić prosty test na zawartość skrobi. Przetnij ziemniaka na pół i potrzyj obie połówki.
 Jeśli będą się lepić, to oznacza, że ziemniaki mają dużo skrobi i lepiej zrobić z nich kopytka, placki, frytki, puree lub dodać je do zupy. 
Jeśli połówki się nie skleją, smaczniejsze będą w sałatce lub gotowane, podawane w całości jako dodatek do obiadu.

Źródło- internet



Frytki                                              Kasza gryczana                           Kluseczki drobne
z piekarnika                                   z twarogiem                                 do drugiego dania
frytki z piekarnika kasza kluseczki drobne do drugiego dania
Placek ziemniaczany                     Prażucha ziemniaczana                  Ryż czosnkowy lub z curry
wileński                                           kaszubska                                     i rodzynkami
placek ziemniaczany wileński prażucha ziemniaczana kaszubska Ryż czosnkowy lub z curry i rodzynkami
Ryż                                                  Ryż z pomidorami                       Zestaw obiadowy
z owocami                                       do obiadu                                   do mięs
ryż z owocami ryż z pomidorami do obiadu zestaw obiadowy do mięs
Ziemniaki                                        Ziemniaki                                    Ziemniaki pieczone
karmelizowane                               obsmażane                                  w całości
ziemniaki karmelizowane ziemniaki obsmażane ziemniaki pieczone w całości
Ziemniaki ziołowe                          Ziemniaki pieczone                      Ziemniaki
pieczone z serem                            w plasterkach                             nadkrawane
ziemniaki ziołowe pieczone z serem ziemniaki pieczone w plasterkach ziemniaki nadkrawane
Ziemniaki pieczone                        Ryż z marchewką                           Bomboczki
w skórkach                                     i groszkiem                                   - zamiast ziemniaków
ziemniaki pieczone w skórkach ryż z marchewką i groszkiem bomboczki zamiast ziemniaków
Ziemniaki wypiekane                      Kasza jęczmienna                        Ziemniaczki krojone
z jajkami                                          z warzywami                                 w kostkę- pieczone
ziemniaki wypiekane z jajkami kasza jęczmienna z warzywami ziemniaczki krojone w kostkę pieczone
Dufinki                                          Ryż z pomidorami                   Ryż
ziemniaczane                                do obiadu                                 buraczkowy
dufinki ziemniaczane ryż buraczkowy

Ziemniaki tarte                                  Placek ziemniaczany
- smazone                                                 wileński

4 komentarze:


  1. Witam, dzisiaj odkryłam Pani bloga. Jeszcze wszystkiego nie przejrzałam, ale podobają mi się przepisy. Na pewno nieraz z nich skorzystam, Wszystko tak jasno opisane. Dziękuję i pozdrawiam. Teresa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Tereniu miło mi Panią powitać.Zapraszam częściej-może Pani skorzysta z moich przepisów.Kuchnia trochę tradycyjna,ale bez najważniejsze,że bez chemii.
      Pozdrawiam ciepło i dziekuję:)

      Usuń
  2. witam.a te ziemniaki nakrawane nie wyschna podczas pieczenia?trzeba czyms przykryc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie wyschną, jak Pani ( Pan) zrobią zgodnie z przepisem.
      Pozdrawiam!

      Usuń